Toate campurile sunt obligatorii.

Inchide formularul pentru programari

Tipuri de biopsie/prelevare

  • Home
  • Tipuri de biopsie/prelevare

Biopsia cutanată

Există mai multe căi prin care se poate efectua o biopsie cutanată, tipul de biopsie fiind selectat în funcție de localizarea, dimensiunea și caracteristicile leziunii (tumoră, erupție, etc).

Biopsia “shave” (prin “razuire”) este cea mai puțin invazivă dintre toate tehnicile. Sunt înlăturate numai straturile superficiale ale pielii și defectul nu necesită fire de sutură.

Biopsia “punch” (prin “perforare”) este folosită pentru evaluarea proceselor patologice cu localizare mai profundă. Pentru această metodă medicul folosește un instrument ascuțit, tubular, denumit preducea, prin care indeparteaza un fragment rotund de piele. În functie de dimensiunea defectului, acesta poate fi închis cu un fir de sutură.

Biopsia excizională se folosește pentru a îndepărta în totalitate leziunea-țintă, care urmează a fi examinată la microscop. În cazul tumorilor mai voluminoase sau în alte afecțiuni, se poate recurge inițial la o incizie, prin care este îndepărtată numai o parte a leziunii, pentru a determina histopatologic întinderea formațiunii, astfel încât să se poată lua decizia terapeutică optimă.

 

Instrumente

Bisturiu circular folosit pentru recoltarea biopsiei de piele prin forarea unui cilindru din piele, pe care apoi îl trimitem la analiză.

pasted-image-small-16

Lamă folosită pentru recoltarea unei fâșii de piele. Recoltarea se poate face fie extrem de subțire, fie mai adânc în funcție de nevoie.

pasted-image-small-18

Chiureta este folosită pentru a scrijeli o leziune cutanată de pe piele, pe care o trimitem la laborator pentru a îi examina structura la microscop.

pasted-image-small-20

Forfecuța este utilă pentru recoltarea unei biopsii atunci când este vorba de mucoasă sau de o leziune care atârnă pe suprafața pielii.

pasted-image-small-22

 

MESAJ CENTRAL:

“Biopsia vă furnizează liniște. Este de fapt, un gest mărunt, pentru un beneficiu imens!”
Dr. Mihaela Leventer