Toate campurile sunt obligatorii.

Inchide formularul pentru programari

Ce este biopsia

Întrebări frecvente referitoare la Biopsie

Ce este biopsia?

O investigaţie de rutină, foarte des utilizată în afecţiunile pielii.
Singura procedură, care furnizează un diagnostic de certitudine, este crucială în diagnosticul dermatologic şi în special în cancerul de piele.
Este o manevră simplă, uşor de efectuat şi fără riscuri pentru pacient, iar abordarea terapiei necesită această procedură.
Biopsia este o metodă prin care se recoltează un fragment mic de ţesut pentru a fi examinat în laborator, la microscop, în vederea obţinerii unui diagnostic. .

 

De ce să îmi fac biopsie?

Biopsia este instrumentul la care apelează medicul dermatolog atunci când doreşte să se asigure că anumite modificări prezente pe piele sunt de natură benignă (de exemplu, aluniţe cu aspect mai neobişnuit) sau pentru a evalua erupţii cutanate care necesită diagnostic de certitudine ori tratamente agresive, sistemice.

„Avem nevoie de biopsie ca să diferenţiem afecţiunile de piele între ele.
Avem nevoie să furnizăm un diagnostic sigur.
Avem nevoie să observăm evoluţia unui pacient în timp.
Această analiză este extrem de importantă pentru pacient şi, de multe ori, salvează vieţi”.
– Dr. Leventer

 

Ce presupune analiza?

Biopsia înseamnă recoltarea unei bucăţele micuţe de piele, dar suficientă pentru a ne furniza date privind structura la microscop.

Structura celulelor. Această structură diferită de la o boală la alta. Există mai multe căi prin care se poate efectua o biopsie cutanată, tipul de biopsie fiind selectat în funcţie de localizarea, dimensiunea şi caracteristicile leziunii (tumoră, erupţie, etc).

 

Întrebări frecvente

Înainte de recoltare, se face o evaluare, în care este important să anunţaţi medicul dacă suferiţi de o altă boală, dacă sunteţi alergic la anestezic ori alte substanţe farmacologice. Deoarece în timpul procedurii poate exista o sângerare minimă, este necesar să anunţaţi din timp medicul dacă sunteţi sub medicaţie anticoagulantă, pentru a se nt lua toate măsurile de precauţie necesare. De obicei, trebuie semnat un consimţământ informat ca la orice intervenţie chirurgicală.

Fiind vorba de o procedură chirurgicală, avem nevoie de anestezie.
Anestezia se poate face injectabil sau cu ajutorul unei creme anestezice, dacă analiza este superficială. Practic, în afara punctului de anestezie, procedura este complet nedureroasă.

Prelevarea în sine nu durează mai mult de câteva secunde. Indiferent de instrument, este o procedura uşor de parcurs, durează foarte puţin şi este nedureroasă.

Biopsia este o procedură relativ simplă și sigură. În zona în care se va face biopsia poate să apară puțin disconfort după ce efectul anesteziei va trece, dar lucrurile se ameliorează în maxim două zile.

În comparație cu riscurile generate de biopsia unui organ intern, explorarea afecțiunilor pielii prin biopsie cutanată, procedura nu determină efecte secundare importante (cel mai des, este vorba de o sutură după prelevarea probei).
Biopsia cutanată este de cele mai multe ori o manevră simplă, minim invazivă, care poate fi executată cu ușurință în cabinetul medicului dermatolog.

Nu, urma de la o astfel de analiză este foarte mică și în două luni de zile nu se mai știe de unde a fost recoltată proba.